10. juli 2020 Slået fra Af TV Lillebaelt

100-års dag blev markeret

Kolding: 100-års dag blev markeret

I dag blev der lagt blomster og krans ved et historisk sted mellem Taps og Christiansfeld. Anledningen var 100-års dagen for genforeningen og en del inviterede gæster og publikummer var med.

Carsten Rasmussen fra Musum Sønderjylland fortæller her:

AnnonceFor 100 år siden er jo den festlige kulmination på genforeningen, som jo egentlig er en proces. For i virkeligheden er Danmark jo begyndt at overtage sønderjylland allerede den 5. maj fordi der kom der dansk militær til landsdelen. Allerede den 15. maj havde man i praktisk flyttet grænsekontrollen herfra og ned til Kruså. Danske penge bliver indført den 20. maj, men man venter med at få de sidste papirer i orden.

100-års dag blev markeret

Det sker ved nogle internationale forhandlinger og i
virkeligheden først ved en beslutning den 4. juli, men man tilbagedaterer til den 15. juni. Så siger man, at nu er vi klar og nu kan Danmark genindføre lovgivningen, der siger at sønderjylland er dansk og det sker i dagene fra den 4. til 9. juli og den sidstnævnte dag kan kongen underskrive grænsen. Så er man klar til at kongen kan komme ridende og det skete så den 10. juli.

100-års dag blev markeret

Det der så skete den 10. juli er at det starter her om formiddagen, hvor den gamle grænse var og her kom kongen ridende.
Der havde været en spåkone i Aabenraa, der hed Jomfru Fanny. Hun havde sagt, at når kongen kom ridende på en hvid hest, så blev sønderjylland dansk. Det kendte bl.a. sønderjydernes leder H. P. Hansen til og det havde han givet videre og man ledte så efter en hvid hest. Den havde man lånt på Hvidsborg Gård ved Hadsund og få fragtet herned. Så stiger kongen til hest og rider over grænsen.