Koldinghus tænder lys i vinduerne 4. maj

Koldinghus markerer årsdagen for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt 4. maj 1945 ved at sætte lys i slottets vinduer fra kl. 20.00 – 22.00

  1. maj er det 75 år siden, at danskerne klokken 20.30 satte sig foran deres radioapparater for at høre nyt fra BBC, der sendte nyheder på dansk om krigens gang i Nordeuropa. Aftenens oplæser Johannes G. Sørensen var kun nået 5 minutter ind i udsendelsen, da han fik stukket en nyhed i hånden, og efter en kort pause sagde han de så berømte ord:

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig. Her er London, vi gentager…”

De fem mørke år var med et slut. Danmark var atter frit. Overalt i Danmark strømmede folk ud på gader og stræder for at fejre, at tyskerne havde overgivet sig, selv om overgivelsen i princippet først gjaldt fra den 5. maj klokken 08.00.

I lykke over, at landet atter var frit, flåede danskerne de forhadte mørklægningsgardiner ned og lod mest muligt lys stråle ud. Lyset blev symbol på frihed og fællesskab og markerede en afslutning på 5 mørke år.

Annonce


Vi mindes 75-årsdagen for befrielsen ved at tænde lys i vinduerne på Koldinghus 4. maj fra 20.00 – 22.00.