Massevis af stålrør udgør nyfortolkning af ikonisk æresport

Københavnsk tegnestue vinder designkonkurrence og skal dermed føre pennen, når ikonisk æresport skal genopføres i moderne stil. Den kommer til at stå ved den gamle grænse i Christiansfeld til juni 2021, når fejringen af Genforeningen finder sted.

Egentlig skulle fejringen af 100 året for Genforeningen finde sted i år, 2020. Men coronaens indtog i Danmark betyder, at den storanlagte fejring er flyttet til næste år, 2021.

Til den tid skal en nyfortolkning af den berømte æresport, som Kong Christian 10. red igennem på sin hvide hest i 1920, stå ved den gamle grænse ved Christiansfeld, når gæster fra kongehuset deltager i fejringen af Genforeningen.

Foto: Holger Damgaard

”Spændende for os”

Kolding Kommune kickstartede en designkonkurrence i december 2019 for at finde den person/virksomhed, som havde sendt det bedste bud på en nyfortolkning af æresporten. I alt blev der indsendt 39 forslag.

Annonce

Grande Reserve, Grand Cru


André Roger, Champagne – Frankrig

Det blev tegnestuen A–A Collective fra København, der løb med sejren. Porten kommer til at bestå af massevis af stålrør, der tilsammen skal danne en moderne fortolkning af den ikoniske æresport.

Illustration: A-A Collective

”Den kulturelle tyngde i opgaven gjorde det interessant for os at deltage. Det er en historisk begivenhed, og der er derfor meget spændende materiale for os som en research-baseret og kreativ tegnestue at arbejde med”,siger Martin Marker fra A-A Collective og fortsætter:

”Vi har valgt at arbejde med en slags hukommelse, eller drøm om man vil. Porten er derfor luftig og nærmest flygtig i sit udtryk. Den ændrer sig hele tiden afhængig af, hvorfra man ser den”.

Minder om Triumfbuen

En særlig udvalgt jury har gennemgået alle 39 indkomne forslag og fundet vinderen.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen, var med i juryen og havde A-A Collective som en klar favorit.

”Der kom rigtig mange spændende bud på en nyfortolkning. Da jeg så forslaget fra A-A Collective tænkte jeg på Triumfbuen i Paris. Ikke i direkte udtryk, men i format og styrke. Nyfortolkningen afspejler respekten for det højtidelige der var dengang, den historiske arv og viser hvad Kolding Kommune kan i dag inden for design og stålproduktion”, siger Jørn Pedersen.

Det bliver en succes

A-A Collective skal opføre den nyfortolkede æresport i samarbejde med de to lokale stålvirksomheder; TORA A/S og Sjølund A/S. Begge stålvirksomheder glæder sig til at komme i gang med opgaven.

”Da borgmesteren ringede og fortalte, at man havde besluttet at fejre genforeningen med en nyfortolkning af den gamle æresport i stål, fordi man hermed kunne vise hele landet, hvad vi blandt andet er gode til her i byen, kunne vi ikke andet end at sige ”ja tak, den er vi med på”, siger Jesper W. Jensen, der er administrerende direktør i TORA A/S og fortsætter:

”Det bliver en succes – og den glæder vi os til at dele med hele landet”.

Juryen består af: 

Jesper W. Jensen, Managing Director hos TORA A/S
Søren Ravn Jensen, CEO hos Sjølund A/S
Kaj G. Nielsen, formand for Genforenings- og Grænsemuseet
Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune
Jesper Elkjær, formand for kulturudvalget i Kolding Kommune
Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt
Grevinde Sussie Hjorhøy af Rosenborg