Nu sker det endelig: Jim Lyngvild og Koldinghus vækker kongerækken til live

Udstillingen ’Kongerækken med Jim Lyngvild – dragter, drama og Danmarkshistorie’ på Koldinghus blev forsinket i månedsvis på grund af corona. Men nu er tiden inde til at slå dørene op for udstilingen den 12. juni.
Her kan gæsterne forvente en oplevelse, hvor museet gør fortiden levende og involverende ved hjælp af unikke fotos med nutidige modeller, smukke dragter og scenerier med lys og lyd.

Vi har alle hørt om Gorm den Gamle i historietimerne. Men hvordan så han egentlig ud? Og hvad med hans kone, dronning Thyra Danebod? Og hvilket liv levede de? Vi har svært ved at forestille os, hvordan de så ud og derfor er det ofte svært for os at forholde os til dem.

Det gør designer Jim Lyngvild nu op med, når han udstiller et stort fotoprojekt på Koldinghus. Her ser man danmarkshistoriens regenter i et mere nutidigt udtryk, når Jim Lyngvild gør brug af store fotografier med moderne modeller. Dem har han iklædt dragter fra Den Kongelige Systue og Nationalmuséet samt tøj, han selv har syet. Derefter har han fotograferet dem, så de ligner mennesker af kød og blod og er mulige at identificere sig med.

Udstillingen tager udgangspunkt i kongerækken fra Gorm den Gamle til Dronning Margrethe den 2. gennem Jim Lyngvilds flere end 100 fotografier. Herudover bliver 10 dragter udstillet i syv forskellige scener med fortællinger om en kongelig fødsel, skoledag, maskebal, druk, magt, rivalisering og død. Gæsterne kommer til at opleve fortællingerne tilsat lys, lyd og autentiske effekter – ligesom de kan fordybe sig i Jim Lyngvilds egne tekster om mode og stil. Der bliver også en selfie-station, hvor gæsterne digitalt kan blive manipuleret ind i Jims Lyngvilds billeder af konger og dronninger og derefter få billedet tilsendt. Derudover bliver der en aktivitetszone med en teaterscene, hvor gæsterne kan gå om bag dragter og lege, at de er dronninger eller konger.

Annonce

CUBA Vodka 30 %


En serie bestående af 12 forskellige varianter med hver deres unikke smag, samt en ren vodka uden tilsat smag.

Formålet med projektet er fra Lyngvilds side at gøre danskerne klogere på vores fælles kulturarv.

”Vi kommer fra ét af verdens ældste monarkier med mange epoker, som har været med at skabe os som danskere. Vores forfædre og formødre har kæmpet og blødt for deres land, og det har ikke været gratis. Vi skylder dem en taknemlighed. Jeg håber, at jeg med udstillingen kan gøre danskerne mere stolte og mere oplyste omkring den kulturarv, vi er rundet af,” siger Jim Lyngvild.

Jim Lyngvild
Foto: Morten Paulsen

På Koldinghus glæder konstitueret direktør, Nanna Ebert, sig over den kommende udstilling fyldt med historie og dramatisk iscenesættelse:

”Som gammelt kongeslot vil vi gerne formidle historien om konger og dronninger til så mange forskellige målgrupper som muligt. Jim Lyngvild har et spændende greb på historien, som appellerer til os i dag, og derfor har vi sagt ja til samarbejdet.”

Udstillingen skulle have åbnet først i april, men på grund af corona er åbningen blevet skubbet tre måneder.

”Vi er glade for at kunne åbne igen og vise en Jim Lyngvild-udstilling, som primært henvender sig til det danske publikum og til et publikum, som normalt ikke besøger museerne. Vi håber, at folk er hungrende efter en anderledes kultur-oplevelse hos os,” siger Nanna Ebert.

Kunst af Jim Lyngvild

Fakta om åbningen:

Fredag den 12. juni klokken 10 åbner udstillingen for publikum.
Torsdag den 11. juni klokken 17 bliver der en virtuel åbning på Koldinghus’ Facebookside og Jim Lyngvilds Facebookside, hvor Jim Lyngvild og Nanna Ebert viser rundt i udstilingen og fortæller om den. Koldings borgmester, Jørn Pedersen, klipper den røde snor til udstilingen og holder en kort tale.