Vi fejrer Genforeningen 10. juli

Den 10. juli 2020 er det 100 år siden kong Christian den 10. red over grænsen og ind i Sønderjylland på sin hvide hest. Det markeres med en række aktiviteter i Frederikshøj ved den gamle grænse samt i Christiansfeld.

Egentlig skulle der have været holdt en stor officiel fejring med deltagere fra Kongehuset, Garderhusarregimentet og en folkefest i Christiansfeld. Men på grund af Covid-19 er den officielle del udskudt til juni 2021. 

100-året for Genforeningen og for kongens tur rundt i Sønderjylland bliver dog ikke forbiet i stilhed af den grund. Der er nemlig masser af aktiviteter, man kan kaste sig over:

Blomsternedlæggelse

Kl.09.20. Mellem Frederikshøj og Høkkelbjerg

Annonce

CUBA Vodka 30 %


En serie bestående af 12 forskellige varianter med hver deres unikke smag, samt en ren vodka uden tilsat smag. Alle CUBA varianterne er lette at mixe fantastiske velsmagende drinks med – både som ”speed-mix” ved kun at tilsætte sodavand eller juice – men også til cocktails. CUBA varianterne kan med fordel også blandes med SMÅ Sure shots, der er med til at give et lækkert twist til drinken.

Traditionen tro lægges der blomster ved Kongestenen, som blev rejst 15. maj 1921 til minde om Genforeningen. Blomster lægges af en repræsentant fra Genforenings- og Grænsemuseet, borgmester Jørn Pedersen samt repræsentanter fra Slesvigske Fodregiment.

Genforenings- og Grænsemuseets 25-års fødselsdag

Kl. 11.00-17.00. Genforenings- Grænsemuseet. Gratis

I år det 25 år siden H.M. Dronning Margrethe II m.fl. fejrede indvielsen af det lille museum, som fortæller den store danmarkshistorie. Det markeres med spændende aktiviteter fx gratis hestevognsture, fremvisning af museets nye præsentationsvideo og andre overraskelser. Der er gratis adgang i dagens anledning. Man kan også tage med til lancering af tre nye bøger præsenteres af forfatterne selv på Den gamle Grænsekro kl. 13.00. Se mere på genforeningsmuseet.dk

Genforeningsbussen

Kl. 11.00-17.00. Frederikshøj, P-pladsen ved Genforenings- Grænsemuseet. Gratis

Museumsformidlere fra Museum Sønderjylland tager imod i Genforeningsbussen, hvor du kan blive klogere på Genforeningen.

Hjemmefronten

Kl. 10.00-17.00. Skulptur. P-pladsen ved Den Gamle Grænsekro, Frederikshøj

Mød kunstner Erik Walter, som med sit kunstværk hylder de danske kvinder, som i tiden under preussisk herredømme gjorde et stort arbejde for at bevare den danske kultur.

Den Gamle Grænsekro

Kl. 7.00-22.00, Den Gamle Grænsekro, Frederikshøj

Kig forbi ved Den Gamle Grænsekro og nyd en kop kaffe eller få en bid mad. Den historiske kro har åbent for spisning, og hvis vejret tillader det, vil der være udeservering.

Fra krig til Genforening – En Genforeningsrundvisning i Christiansfeld

Start kl. 10.30, 12.30 og 14.30 v. Christiansfeld Centret

Tag på Genforeningsrundvisning til markante steder og pladser i Christiansfeld, som har historisk betydning for tiden før og efter Genforeningen i 1920. Turen går blandt andet forbi ”Genforeningskirken” Tyrstrup Kirke. Læs mere og køb billet på www. christiansfeldcentret.dk eller tlf.: 79 79 17 73

Særudstilling ”Genforeningen i Christiansfeld”

Kl. 10.00 – 17.00. Christiansfeld Centret, Christiansfeld. Gratis

Den spændende udstilling giver indblik i Genforeningen og zoomer ind på Genforeningens betydning i Christiansfeld.

1920-lege for børn

Kl. 10.00 – 17.00. Christiansfeld Centret, Christiansfeld

Prøv kræfter med sjove historiske lege. Kom ind i Christiansfeld Centret og hent et gratis hæfte om 1920-lege for børn.

Genforeningsgudstjeneste

Kl. 19. Tyrstrup Kirke. Tilmelding nødvendig

Oplev den traditionsrige gudstjeneste med faneparade og prædiken v. tidligere biskop Karsten Nissen. Der er begrænsede pladser og tilmelding er nødvendig på www.tyrstrupkirke.dk

Flagnedtagning og kaffe

Kl. 20. Kirkepladsen ved Tyrstrup Kirke

Efter genforeningsgudstjenesten er der fællessang og trompetfanfare, når flaget nedtages på kirkepladsen. Alle er velkomne. Kaffe og kage kan efterfølgende købes.

Her gik grænsen 1864-1920

På hjemmesiden www.hergikgraensen.dk finder du syv forslag til cykelture omkring Kongeågrænsen i Kolding og Vejen Kommune. Du finder også forslag til en spændende biltur.