Kolding neddrosler vejning af børn og unge

Kolding Kommune indfører et radikalt kursskifte i kampen om at få flere børn og unge til at føle sig godt tilpas, og hvor det ikke er tal, der dikterer deres trivsel. Fremover skal de som udgangspunkt ikke op på vægten, når de besøger sundhedsplejersken.

Ud med badevægten. Ind med gode og meningsfyldte børneliv.

Det er i overskrift det, det handler om, når folkeskoleelever i Kolding Kommune fra 1. klasse og opefter fra oktober 2020 ikke skal vejes, når de er inde hos sundhedsplejersken. Det vil kun ske i helt særligt tilfælde. 

Det har et enigt Social- og Sundhedsudvalg i Kolding Kommune besluttet.

Annonce


Styrke det gode børneliv

Beslutningen kommer i kølvandet på den konstante debat om faldende trivsel blandt børn og unge. Som research til beslutningen har Kolding Kommune interviewet en lang række elever, forældre og eksperter. Flere peger på, at tallet på vægten kan have utilsigtet stor betydning for, hvordan det enkelte barn/den enkelte unge opfatter sig selv og bliver opfattet af andre.

”Børn og unge sætter lighedstegn mellem, hvad de vejer, og hvad de er værd. Det forstyrrer den gode kontakt, som sundhedsplejerskerne faktisk har med børnene, og vægtens tal kan betyde, at børn føler sig forkerte. Det har vist sig, at der er ret mange utilsigtede konsekvenser ved at veje. Børn oplever endda, at det kan have en betydning for deres plads i fællesskabet, når der kommer fokus på vægten, og hvad der er ideelt at veje. Denne norm og de idealbilleder vil vi ændre. For mig er det vigtig, at vores børn trives og føler sig som en del af meningsfulde fællesskaber, og det kan denne nye tilgang være med til at understøtte”, siger Hans Holmer, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kolding Kommune. 

”Vi tør ikke at gøre andet”

Når undersøgelse efter undersøgelse peger på, at det går ned ad bakke med den mentale trivsel blandt børn og unge, er det rettidig omhu at se på, hvordan kommunen kan være med til at sikre højere trivsel blandt børn og unge, forklarer Ditte Priebe Jønsson, der er projektleder for indsatsen.

”Vi tør ikke lade være med at gøre noget andet. Vores indsigter fra mange interviews med børn er soleklare: det vægtfokus, der er i vores samfund i dag, bidrager i den grad til, at børn nemt føler sig forkerte og mistrives. Rigtig mange børn måler deres selvværd direkte ud fra, hvad de vejer, og om de ”lykkes” med at være menneske – simpelthen fordi sundhedsnormerne i vores samfund er så stærke og magtfulde, som de er, siger Ditte Priebe Jønsson og fortsætter:

”Selv om sundhedsplejersker generelt gør sig hamrende umage med at nedtone vægtens og vejningens betydning for børns syn på sig selv, så er vægten dét, som børn som oftest hæfter sig allermest ved. Vægt og vejning forstyrrer simpelthen alt for ofte den gode, ærlige og nærværende kontakt mellem sundhedsplejerske og barn. Så vi tør simpelthen ikke at blive ved med at veje i den udstrækning, vi har gjort og gør generelt i vores samfund. Der er alt for mange utilsigtede konsekvenser ved at veje børn”.

Ny tilgang til sundhed

Den nye tilgang er et led i et større arbejde, hvor kommunen folder en helt ny tilgang til sundhed ud for børn og unge, hvor der ikke er fokus på vejning. I stedet kommer der fokus på, hvordan man egentlig har det, og dernæst hvordan man får en glad og stærk krop. Ligesom der bliver større fokus på, hvilken rolle forældrene spiller og hvilken tilgang til sundhed, der er derhjemme og andre stedet, hvor børn færdes.

Kolding Kommune har i en årrække kørt med samme tilgang på voksenområdet, kaldet Ligevægt. Og det har vist mange positive resultater blandt deltagerne – blandt andet højere trivsel. Håbet er, at effekten er ligeså positiv hos børn og unge.