Fremtiden er (bio)logisk

7. maj 2019 Slået fra Af Michael Jacobsen

Hele to projekter fra Designskolen Kolding er med i finalen til en Danish Design Award. Begge er dybt forankrede i materialestudier.

Tang, siv og makulerede læderrester. Ikoniske møbelklassikere. Bølgeskvulp og mågeskrig langs de danske kyster. Og en verden presset på ressourcer. Det er nogle af de elementer, der indgår i samarbejdsprojektet ECCO SEALO med skoproducenten ECCO og en gruppe studerende fra Designskolen Kolding, der er gået direkte i finalen til en Danish Design Award i kategorien ‘Visionary Concepts’. Juryen siger:

– Genanvendelse af materialer for sko har lige stå stor betydning som for tøj. Omkring 300 millioner par sko bliver smidt væk hvert år. Eccos samarbejde med Designskolen Kolding har til formål at adressere problemstillingen fra et dansk design. og håndvæksmæssigt perspektiv og er dermed et vigtigt udgangspunkt for langsigtede løsninger.

ECCO SEALO er ydermere nomineret til ‘People’s Choice Award’ – DU kan stemme med og samtidigt være med i lodtrækningen om en Post Chair designet af  Cecilie Manz. 

Med i kapløbet er også tekstilstuderende Maria Viftrup, der i sin kærlighed til materialer og omtanke for miljøet har skabt kunstprojetktet ‘Temporary Aechive of Object Ecosystems – en interagerende oplevelse bestående af små figurer, støbt i bioplast, der kan sættes sammen på forskellige måder. Med figurerne danner hun rammen for et særligt sanseligt samtaleforum, hun inviterer folk ind i. Udgangspunktet er, at de sammen skal bygge skulpturer af figurerne, og det leder oftest til at de også begynder at tale sammen om materialer, forbrug og produkters levetid. Fra juryen lyder det:

– Maria Viftrup kombinerer et kunstnerisk udtryk med udforskningen af materialer og giver og en ny og forfriskende tilgang til, hvad et produkt kan være. Det er virkelig orginalt og kan igangsætte en samtale om et komplekst emne. Viftrup repræsenterer den kunstneriske side af dansk designuddannelse, og vi balancerer på grænsen til et kunstprojekt. Det er en introduktion til design gennem materialets kultur og et glimrende eksempel på, hvordansk designs DNA er forankret i den næste generation af designere. 

Maria Viftrup er nomineret i kategorien ‘Young Talent’.

Spændingen udløses, når Danish Design Award løber af stablen i Industriens Hus mandag den. 13. maj.