TVlillebælt.dk

Ny jubilæumsbog fortæller GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs 50 år lange historie

13. august 2019 Slået fra Af Michael Jacobsen

PR-foto

2019 er året, hvor GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA fylder 50 år, og i anledning af jubilæet har parken fået skrevet en bog, så historien om tilblivelsen og udviklingen i parken kan blive husket for eftertiden.

“Dette er beretningen om Løveparkens historie, de forunderlige tilfælde og muligheder der formede virksomhedens tilblivelse og udvikling. Frem til det vi er i dag GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA – dyrenes sted!”

Direktør i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Richard Østerballe, rammer det godt ind i sit forord til parkens nye jubilæumsbog “De første 50 år – Fra Løvepark til GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA”, som er skrevet af historiker Poul Ulrich Jensen.
Det er historien om, hvordan det, der engang var en kort køretur i et løveanlæg, er vokset til en safaripark med godt 700 dyr fordelt på cirka 50 arter.

Annonce


På de 50 år fra åbningen i 1969 har zoo-verdenen ændret sig i takt med, at mange dyrearter er truede eller helt forsvundet fra den stadig mere sparsomme frie natur. Det har krævet en målrettet indsats med formidling, forskning og bevaring at gøre zoologiske haver til et fristed og ikke et fængsel for de dyr, der er i deres varetægt.

I dag er GIVSKUD ZOO, som tilføjelsen ZOOTOPIA fortæller, dyrenes sted. Samtidig er det også Vejle Kommunes største turistattraktion med op mod 400.000 besøgende årligt.

En omfattende kronologisk gennemgang
Forfatteren Poul Ulrich Jensen har hentet en stor del af materialet til bogen i parkens omfattende arkiv. Samtidig har både tidligere og nuværende ansatte været en uvurderlig hjælp i indsamlingen af viden om parken.

Det har været spændende at arbejde med bogen, men det har dog ikke været uden udfordringer. Parken er en virksomhed af de mere usædvanlige og har en historie med mange aspekter, som skulle koges ned til en fortælling, så det krævede et bredt overblik og mange prioriteringer, da jeg skulle stykke bogen sammen. Samtidig ville jeg gerne sætte GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA ind i en større sammenhæng i forbindelse med udviklingen i zoo-verdenen, siger Poul Ulrich Jensen og tilføjer:

Jubilæumsbogen fortæller historien om den enestående virksomhed, der har en spændende fortid og en lige så spændende fremtid, og jeg er glad for resultatet.

Det samme er direktør Richard Østerballe:

Vi har aldrig før haft en historisk bog, så vores jubilæum var en fin anledning til at få samlet op på historien og udviklingen. Poul Ulrich Jensen har arbejdet med vores arkiv af to omgange, og der er ingen, der har overblik over parkens historie som ham. Så det var oplagt, at han skulle samle trådene, fordi det er så omfattende en kronologisk fremstilling. Og eftersom parken jo ikke er helt ny mere, og en del af dem, der var med fra starten, ikke er her for evigt, var det ved at være sidste chance for at få deres beretning fortalt, siger direktøren.

Den nye bog er trykt i et begrænset oplag og kan købes i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.