Kolding: Nyt madværksted forsker i fremtidens fødevarer
Et nyt madværksted, et såkaldt ’Fødevare Living Lab’, åbnede i dag. Bag madværkstedet står Syddansk Universitet og Kolding Kommune, og er en del af EU-projektet Food2030, der skal skubbe vores fødevarer i en mere bæredygtig retning.
Madværkstedet er i praksis et stort køkken og en del af kultur- og medborgerhuset R10 i Riberdyb. Planen er, at forskere, kokke og andre aktører inden for fødevarebranchen kan benytte stedet til at eksperimentere med bæredygtig mad på forskellig vis.
– Når vi åbner et køkken midt i Kolding by, er det fordi vi gerne vil inddrage byens borgere, fødevareproducenter, kokke, supermarkeder og andre relevante samarbejdspartnere og sammen med dem udvikle, tilberede og afprøve fremtidens fødevarer. Formålet med madværkstedet er også, at det skal være centrum for dialog og debat omkring, hvor vi fremadrettet skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem, fortæller lektor på Syddansk Universitet i Kolding, Danielle Wilde.
Lokalerne i R10 deler Food2030 med byudviklere, designere, kunstnere og Food Reformers, som er en lokal organisation med fokus på madspild.
Fakta om Food2030 i Kolding
Kolding er sammen med 11 andre europæiske byer blevet udvalgt til at være spydspids for at udvikle et bæredygtigt fødevaresystem, så vi fremadrettet kan sikre, at der er mad nok og sund mad til alle uden at belaste miljøet. Projektet er et samarbejde mellem SDU Kolding og Kolding Kommune og er støttet af EU.
Læs mere på hjemmesiden: koldingfood2030.dk
Kolding skal fungere som et Living Lab, der inddrager borgerne i udviklingen og test af nye fødevareinitiativer, med det formål at opnå nedenstående mål:
Mål for projektet:
- Øge fokus på lokale fødevarer
- Styrke eksisterende bæredygtige fødevareinitiativer
- Reducere madspild og fødevarers klimaaftryk
- Skabe bæredygtige madvaner
- Sikre politisk forankring af fødevarer