TV Lillebælt
Foto: PR

PlastikPlaneten sætter fokus på verdensproblem

9. april 2019 Slået fra Af Michael Jacobsen

Hver dag udledes tonsvis af plast i naturen, og skaber en massiv trussel mod dyre- og planteliv. Ved en ny særudstilling i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA sættes der fokus på problemet, på konsekvenserne – og på hvad man selv kan gøre for at lette presset på naturen.

I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA kan gæster i 2019 opleve den helt nye udstilling PlastikPlaneten, som handler om globale plastikkrise.
Undersøgelser har vist, at der hvert år udledes otte millioner tons affald i verdenshavene, og det forventes at blive fordoblet over de næste ti år. Faktisk kan vi ende med, at der vil være mere plastik end fisk i havene, hvis vi fortsætter forureningen samme tempo som nu. Det er selvsagt ødelæggende for naturen, for dyrelivet og for mennesker selv.

– Plastik, der smides i naturen, er et kæmpe problem for hele verden. Det samme er plastik, som ikke sorteres, genanvendes og bruges miljørigtigt. Og det er vi faktisk rigtig dårlige til i Danmark. Det er vigtigt at sætte fokus på, og derfor har vi valgt at etablere den nye udstilling. Det er dog godt at se, hvordan nogle virksomheder begynder at udfase brug af plastik, og hvordan det politisk er blevet et emne, der skal prioriteres, siger formidlings- og marketingchef i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Morten Hechmann Andersen. 

Konkurrencer med plastfrie produkter som præmie
Blandt nogle havfuglearter har flere end 90% plastik i kroppen. Flere hvaler er fundet døde, fordi de har spist kilovis af plast, som de ikke kunne omsætte. Hver fjerde danske sild har plastik i maven.
Og da plastik nedbrydes til mikroplastik, for eksempel når det smides i naturen, når du vasker tøj, eller når du bruger karklude med plast og skyller dem i håndvasken, finder mikroplast vej til både vinen i dit glas og honningen på din franskbrødsmad. 

Der findes dog produkter, som ikke indeholder mikroplast. Og opfordringen i udstillingen er at benytte disse. Når gæster besøger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs nye udstilling, kan de også få chancen for at vinde sådanne produkter.

–   Vi glæder os til at åbne udstillingen, og vi håber, at PlastikPlaneten kan inspirere vores gæster til at tage et aktivt valg og hjælpe med at gøre en forskel ved at købe produkter uden mikroplast, anvende mindre plastik og ved at sortere affald derhjemme, så det kan gå til genbrug, siger Morten Hechmann Andersen.

Udstillingen PlastikPlaneten kan opleves gennem hele sæsonen ved området P1 i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.
Desuden er der event om plastikkrisen i weekenden lørdag den 24. og søndag den 25. august 2019.