600 reportager på blot seks år i Kolding Kommune slutter nu for byens store medie-ildsjæl og indehaver af TV Lillebælt, Michael Jacobsen. Det sker efter en stor hetz og chikane fra kommunens side.
Ulønnet og med en stor arbejdsindsats, der både gav kommunen reklame og værdi for borgerne er nu pludselig stoppet. Efter at have været aktiv de fleste steder i Kolding med kamera og mikrofon og filmet store som små begivenheder i en stor hobby, er det nu slut.
Michael fortæller:
Jeg har været den store ildsjæl, der har brændt så meget for min hobby, at jeg har dyrket det i sådan en grad, at jeg var afklaret med, at det foregik ulønnet, selvom jeg også har forsøgt at være selvstændig med TV Lillebælt. Det lykkedes dog ikke at få hverken kommuner eller virksomheder i trekantsområdet med på idéen om at støtte mit arbejde med økonomi i form af sponsorater eller annonce-indtægter. Dog med undtagelse af Fynske Bank Fonden, der har givet et flot beløb. Jeg kunne dog ikke slippe interessen for at producere TV reportager, som fortsatte efter den tid.
Kronisk syg på flere områder
Da jeg er født med svær astma og sidenhen i voksenlivet har fået nedsat lungefunktion pga meget slim i lunger og bronkier, samt konstateret generaliseret angst, så var jeg efter tiden som selvstændig, nødt til at bede det offentlige om hjælp til at komme i et job med skånehensyn. Derfor kontaktede jeg Jobcenter Kolding i foråret 2021 og kom på kontanthjælp og fik lavet en plan for arbejdsprøvning, der sidenhed skulle ende med et fleksjob. En del af det indeholdt samtaler med en socialrådgiver, men også en forløb hos en behandler med min angst.
Med din hobby kan vi måske ikke hjælpe dig
Jeg havde ikke fortalt til min socialrådgiver på jobcenteret, at jeg stadig filmede reportager og i starten af august måned fik jeg en opringning. Man havde fundet ud af, at jeg havde den hobby og så var det ikke sikkert, at jobcenteret kunne hjælpe mig med arbejdsprøvningen. Min fritidsinteresse med kameraet har jeg kunne styre ud fra helbred og overskud og tilpasset det. Samtidig har det været en god ting at få udfyldt de mange ledige timer med noget indhold.
Kontrolgruppen blev sat på sagen
Den 29. august fik jeg en henvendelse fra Kontrolgruppen hos Kolding Kommune, hvor jeg blev bedt om at udlevere oplysninger fra mine bankkonti med posteringer fra de seneste 15 måneder.
Sidenhen blev jeg indkaldt til samtale på jobcenteret, hvor jeg i møde med medarbejderen fra Kontrolgruppen og min socialrådgiver skulle fortælle om de forskellige poster fra min lønkonto. Da der ikke var noget at komme efter på mine indtægter, som ville være mest naturligt, at undersøge, så gik de meget efter mine udgifter. Her blev jeg nærmest udsat for et forhør og de undrede sig over, at jeg købte diverse udstyr, kabler og andet til at filme med, når jeg nu ikke også fik en indtægt ud af det. Jeg måtte forklare at med sådan en stor interesse for at filme reportager, så blev der af og til udskiftet noget udstyr.
Kontrolgruppen ville se 50 bilag
Ved mødet fik jeg at vide, at Kontrolgruppen ville bede om at se bilag for mine indtægter og udgifter. Efterfølgende fik jeg en mail med besked om at indsende bilag for otte udvalgte indtægter og 42 udgifter. Her kom jeg rigtig på arbejde og fik efter en del timer fundet bilagene, men igen var der ikke tale om ulovlige indtægter. En af indtægterne var 100 kr fra min ene søster, da jeg havde lagt ud for en bårebuket til en bisættelse.
Tavs borgmester
Efter kontrolgruppens første henvendelse den 29. august har jeg sendt en længere mail til borgmester, Knud Erik Langhoff om sagen. Jeg har bl.a. spurgt om man i kommunen egentlig sætter pris på de 600 reportager jeg helt ulønnet har produceret. Han har dog ikke ønsket at besvare min henvendelse.
Kolding Kommunes medarbejdere og byrådspolitikere har i de seneste seks år haft stor glæde af min indsats og ofte kontaktet mig og inviteret til at optage reportager til deres begivenheder. Men set i bakspejlet, så har taknemmeligheden været lidt svær at få øje på.
Stor fejring af frivillige med undtagelse
For nylig havde man en stor fejring af næsten alle frivillige i kommunen med en stor fest i Sydbank Arena med mad og musik. Samtidig blev en stor ildsjæl udsat for hetz og er i løbet af sagen blevet mere syg af behandlingen af Jobcenter Kolding og været sengeliggende en stor del af tiden. Jeg har ikke haft lyst eller overskud til at komme ud og filme. Derfor har jeg også sagt nej til andre henvendelser i trekantsområdet resten af året.
Beskæftigelsesministeren kigger på sagen
Den 2. september sendte kommunikationschef Lars Svoger hos Kolding Kommune, en mail med en henvendelse fra Indenrigs og Boligminister Christian Rabjerg Madsen. Ministeren ville gerne have TV Lillebælt til at komme ud og filme en reportage i Kolding, når han kiggede forbi byen om formiddagen. Det skulle handle om nogle tidligere hjemløse. Jeg måtte dog forklare kommunikationschefen om sagen og at jeg faktisk samme formiddag skulle stå skoleret overfor jobcenteret til det første møde. Efter en uges tid fik jeg så lyst til at informere Christian om sagen på en mail og grunden til min aflysning til at filme den pågældende dag.
Indenrigs og Boligministeriet oplyste mig i en mail om, at de ville videresende min henvendelse til Beskæftigelsesministeriet, da de mente at det var relevant for dem, at læse sagen. Her fik jeg en mail, hvor de skrev at Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard havde læst om min sag og at han desværre ikke selv havde tid til at besvare den. Men de var glade for at få information om hvad, der bl.a. foregår indenfor det område, som de arbejder med.
Mere syg af sagen med svær depression
Efter at have været igennem sådan en omgang er jeg blevet mere syg af sagen end hvad jeg var, da jeg startede mit forløb hos Jobcenter Kolding. I den seneste halvandet måned har jeg ikke været meget værd, hverken for mig selv eller mine nærmeste. Det arbejde, som behandleren med min angst har været i gang med siden januar måned er næsten spildt.
Min læge har sygemeldt mig med svær depression og udsigten til at komme tilbage til arbejdsmarkedet ser ikke lys ud.
Når jeg en gang bliver rask igen, så vil jeg gerne tilbage og filme reportager, dog ikke i Kolding Kommune. Hvornår det sker må tiden vise.
Henvist til psykolog
Min læge henviste mig til en psykolog, så jeg kunne få det bedre. Her startede jeg i februar måned og havde en række samtaler, der fik mig tilbage på rette spor.
Orientering til byrådet
Den 13. januar 2023 valgte jeg at sende en beskrivelse af det vanvittige forløb, som jeg havde været igennem på Jobcenteret. Modtagerne var borgmesteren og de 24 medlemmer af Kolding Byråd. Kun syv ud af 25 personer ønskede at svare på brevet.
Blandt besvarelserne kom borgmester Knud Erik Langhoff med dette svar:
“Tak for din informative mail, hvilken jeg tillader mig at videresende til Kolding kommunes borgerrådgiver Hanne Petersen.”
Så han mener altså, at det er helt ok at behandle syge mennesker dårligt. For et seriøst svar kom han da i hvert fald ikke med. Som byens overhoved mener han åbenbart ikke, at kommunen skal udvise taknemmelighed for det, som ildsjæle og frivillige borgere gør for byen. Eller også glemte han at skrive noget om det i hans korte arrogante svar.
I mit brev til byrådet står der bl.a. :
“Forhåbentlig vil det sætte nogle tanker i gang hos Jer i Byrådet om hvordan frivillige og ildsjæle, der gør en stor indsats for Kolding Kommune, skal behandles i fremtiden. Det gælder også for de syge borgere. Når man som syg bliver udsat for sådan en omgang, så bliver man mere syg.”
Fem siders dokument til Folketinget og EU
Senere i januar måned valgte jeg at sende en udvidet version af sagen til samtlige 179 folketingsmedlemmer og Margrethe Vestager i EU, så de kunne få historien om Kolding Kommunes behandling af en syg ildsjæl. Fra EU kom der svar og cirka 25 folketingsmedlemmer tog også tid til at besvare min henvendelse. Flere oplyste, at de ville tage det med til folketingets debatter og arbejde med beskæftigelses-området.
Her er nogle af de svar jeg modtog:
Pelle Dragsted (MP): Tak for at dele din historie – endnu et eksempel på jobcentrenes absurde praksis.
Kris Jensen Skriver (MF): Mange tak for delingen af din historie, der jo viser, hvor meget det betyder, at vi behandler hinanden ordentligt og med respekt. Jeg har med stor interesse læst det, som du har sendt og tager dine input med i det politiske arbejde. Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at folk bliver syge af at møde det offentlige system – i dette tilfælde kommunen. Det er ærgerligt, at det er gået, som det er gået, og jeg håber, at du kommer godt igennem og kan fortsætte med din hobby. Det er så godt for os at have noget, som vi kan gå op i, som kan give et indhold.
Helle Bonnesen (KF): Mange tak fordi du deler din historie, som jeg vil have med mig i baghovedet, når vi diskuterer beskæftigelsespolitik.
Helena Artmann Andresen (LA) : Tak for at dele din historie – du har helt bestemt sat nogen tanker i gang hos mig.
Langsom genstart af hobby
I januar måned fik jeg den første samtale med min nye socialrådgiver, der havde den holdning, at der også er et liv udenfor Jobcenteret for os syge borgere. Derfor var det helt ok med hende, at jeg genoptog min hobby, når jeg følte mig klar til det, ovenpå depressionen. Det var godt at have noget at tage sig til og være lidt i gang. Således bliver man også mere klar til at komme ud i virksomhedspraktik, som jo er en del af at være i jobafklaring. Så i midten af januar måned startede jeg op igen med en enkelt reportage. Det var svært at komme ud igen og trods en masse angst i kroppen, lykkedes det at gennemføre.
Blev raskmeldt i marts
Efter seks måneder med sygdom og et liv på sofaen med mørke tanker, kom lyset heldigvis. I midten af marts måned blev jeg raskmeldt til at genoptage min jobafklaring på Jobcenteret. Dog med forbehold for en stille start uden arbejdspres i f.eks. virksomhedspraktik.
Udredt for Autisme
I mit forløb hos psykologen fik hun hurtig en stærk mistanke om, at jeg havde diagnosen autist.
Det skyldtes især et tidligere forløb hos Revanche på Låsbyhøj i Kolding, hvor hun ved vores første møde, læste rapporten om mig. Efter en skrivelse til min læge om mistanken, henviste han mig til en psykiater.
Der var dog op til tre års ventetid og jeg foreslog Jobcenteret, at de måske kunne betale en psykiater og få mig udredt hurtigst muligt, som en del af min jobafklaring. Den var de med på og i juni måned blev jeg udredt med diagnosen Autisme Asperger.
Psykiateren forklarede mig, at det er derfor, at jeg går så meget op i min hobby med at filme reportager og bl.a. køber udstyr i ny og næ. Det ville have været rart, at have haft hende med til møderne med kontrolgruppen på Jobcenteret. Så kunne hun jo forklare den rigide afhøringsperson, hvorfor jeg går så meget op i min hobby. Som autist har man som regel en stor hobby, som man går meget i dybden med. Det passer jo meget godt på mig.
Jeg har i skrivende stund i juli måned fået det godt igen og har mod på fremtiden med reportager, dog ikke i Kolding Kommune. Med den utaknemmelig de har vist, så tager jeg i stedet for til nabobyerne og filmer.