Foto: Boligsiden

Stort sommerhussalg får udbuddet til at dykke

4. juni 2019 Slået fra Af Michael Jacobsen

Antallet af sommerhuse, der er til salg på det danske marked, ligger 3,3 procent under sidste års niveau, viser nye tal fra Boligsiden. Særligt i Region Sjælland har køberne fået mindre at vælge imellem. Årsagen er et stort salg i årets første måneder.

Nye udbudstal fra Boligsiden for primo juni viser, at der lige nu er omkring 11.600 sommerhuse til salg på det danske marked. Mens udbuddet er status quo i forhold til sidste måned, ligger det 3,3 procent lavere sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

”I foråret så vi et boost i udbuddet af sommerhuse, så årsagen til at udbuddet alligevel tager et dyk, er, at der har været usædvanligt godt gang i salget. Faldet skyldes dermed ikke, at folk er stoppet med at sætte sommerhuse til salg, men derimod at der er en større udskiftning blandt de boliger, der er i udbud,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I fire ud af landets fem regioner er der tale om et fald i udbuddet, og køberne har dermed fået færre sommerhuse at vælge imellem i store dele af landet.

Annonce


Det største fald ses i Region Sjælland, hvor udbuddet er faldet 8,8 procent det seneste år. Region Midtjylland er det eneste område, hvor udbuddet holder sidste års niveau.

Sjælland er attraktiv
Sammenligner man Region Sjælland og Region Midtjylland var der for et år siden rundt regnet lige mange sommerhuse til salg i de to områder. Der er dog stor forskel på, hvor mange sommerhuse der har fået ny ejer i perioden.

Henover det seneste år er der blevet solgt 43 procent flere sommerhuse i Region Sjælland end i Region Midtjylland. I antal gælder det henholdsvis 2.662 og 1.864 solgte sommerhuse.

”Når vi sammenligner udbud og salg, giver det et billede af, hvilke områder der er populære blandt køberne, og der er ingen tvivl om, at de mere prisvenlige dele af Sjælland er meget attraktive lige nu. Det skyldes primært, at kvadratmeterprisen i Nordsjælland er så høj, at kun de med meget høje gager eller stor friværdi kan være med,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Sommerhuse er en luksusvare, der typisk bliver afsat flere af, når samfundsøkonomien er god, og lige nu er renten lav og beskæftigelsen høj. Det gør, at der er gunstige vilkår på den del af boligmarkedet. Som sælger kan du få en god pris, fordi efterspørgslen er stor, og med flere nye salgsemner i mæglervinduerne er der større chance for, at køberne kan finde det, de leder efter. Det faldende udbud er et symptom på netop det – at der er gang i markedet.”

Udbuddet af sommerhuse primo juni 2019:

RegionAntal boliger i udbudÆndring seneste månedÆndring seneste år
Hele landet11.6620,3 %-3,3 %
Hovedstaden1.3370,0 %-2,0 %
Midtjylland2.8430,7 %0,5 %
Nordjylland2.711-0,1 %-2,6 %
Sjælland2.556-0,2 %-8,8 %
Syddanmark2.2151,0 %-3,1 %

(Kilde: Boligsiden)

Øvrige nøgletal:

  • Udbuddet af villaer og rækkehuse ligger højere end for et år siden i samtlige regioner. Den største stigning ses i Region Nordjylland, hvor den årlige ændring lyder på 8,9 procent. Der er lige nu omkring 38.300 villaer og rækkehuse til salg i Danmark.
  • Med et samlet udbud på lidt over 9.000 styks er der på landsplan 22,3 procent flere ejerlejligheder til salg nu sammenlignet med for et år siden. I Region Hovedstaden ses en stigning på 24,3 procent.