TVlillebælt.dk

Svendborg hædrer de udsendte

23. august 2019 Slået fra Af Michael Jacobsen

De mange danskere der gennem årene har været udsendt på missioner i udlandet bliver hædret ved Flagdagen torsdag den 5. sept.

PR-foto

Det er både soldater, sygeplejersker, læger, politifolk og en lang række andre faggrupper.

I Svendborg foregår arrangementet på Svendborg Kirkegård ved mindesmærket Føniksreden, der i 2012 blev rejst for ære og mindes de mange udsendte.

Arrangementet starter kl. 19.00, og varer en times tid med taler, sange, musik samt flagparade.

Efter velkomsten ved kirkegårdsleder Peter Dupont Kristensen, Svendborg synges en fællessang, ”I Danmark er jeg født”. Hvorefter der er kransenedlæggelse.

Alle foreninger og private er velkomne til at lægge en krans eller buket.

– Det er i respekt for de danske soldater og andre der har været udsendt på missioner for Danmark, og den store indsats de yder rundt om i verden, at vi holder flagdagen. Det er en god og fin måde, at vise dem respekt på, siger Erik Bodal, formand for Marineforeningen Svendborg.

Årets taler er John Arly Henriksen, Svendborg, der er har været udsendt som politimand i bl.a. Kroatien i 1992, og  ligeledes med til at åbne Sarajevo for indflyvning af nødhjælp 1992/1993. Fra 1996-97 var han udsendt til Bosnien, mens han i 1999-2000 var den første politimand der var med i Kosovo-missionen. Ligesom han har været udsendt til  Sudan, Sydafrika, Etiopien og Zimbabwe.

Han er glad for at skulle været årets taler ved Flagdagen.

– Det glæder mig, at der er kommet mere opmærksomhed omkring de udsendte, og at der skabes anerkendelse omkring dem,  som Danmark sender ud i verden. De arbejder ofte under vanskelige kår. Derfor er det en god ide, at vi bruger Flagdagen til at hædre de kvinder og mænd som tjener Danmark i udlandet, siger John Arly Henriksen, der også peger på den fokus der rettes på eventuelle følgelidelser, som de udsendte kan vende hjem med i form af lidelse og traumer.

Udover sit job som politimand sidder John Arly Henriksen i byrådet i Svendborg, hvor han er gruppeformand for Socialdemokratiet.

Det officielle Danmark markerer flagdagen for Danmarks udsendte med en kransenedlæggelse ved monumentet på Kastellet og andre højtideligheder.

Kornetist fra Peder Most Garden Peter Bang spiller Last Post.

Der sluttes af med sangen ”Jeg elsker de grønne lunde”, inden Svendborg Kommune byder på en forfriskning.

Arrangementet arrangeres af Svendborg Kirkegårde, Marineforeningen og Svendborg Kommune.