Read Time:1 Minute, 40 Second

Kolding: Ny udstilling om 1943 åbnede i dag

Fra efteråret 1943 og frem til befrielsen fungerede Staldgården som Gestapos regions-hovedkvarter for Syd- og Sønderjylland. Nogle af de mest omfattende optrevlinger af den danske modstandsbevægelse blev gennemført herfra. I dag åbnede Museum Kolding en ny udstilling, der handler om den tid og har fået navnet ”1943 – Gestapo Kommer”.

Uddrag fra reportagen “Ny udstilling om 1943 åbnede i dag”

Rune Lundberg er direktør hos Museum Kolding og han fortæller:

Det vi åbner her i dag er en udstilling, der har titlen “1943” og det er det år, hvor Gestapo kommer til Kolding og etablerer sig her på Staldgården. Det er som en af de fem hovedkvarterer i Danmark. Staldgården er hovedkvarter på region syd og den historie vi dykker ned i fra 1943 er netop den tid, hvor Gestapos tilstedeværelse fortæller om de mørke år under anden verdenskrig. Her var Kolding under besættelse, men Gestapos tilstedeværelse var med til at forme rigtig mange skæbner.

868 navne på væggen

Vi ved at omkring 1350 mennesker har været igennem Staldgården og arresteret. Vi prøver at komme tæt på deres skæbne og vi har 868 navne herinde, som vi kender navnet på. Gestapo havde et arkiv, som vi har fået tilgang til og kigget på. Mange af de historiske skæbner prøver vi at folde ud og dykke lidt tættere ind i. Historien skal ses i meget tæt sammenhæng med Zelle II, som vi jo har her på Staldgården som den eneste bevarede Gestapo-celle. I Zelle II har vi jo lavet nogle filmiske greb, hvor man sanselig kommer helt tæt på skæbner og historier, der knytter sig til.

En stor interesse

Jeg tror at der bliver en stor interesse for at komme og se udstillingen “1943”. Det her er jo en historie, der har stor betydning for rigtig mange mennesker. Den har langt hen ad vejen formet os med den måde vi ser verden på i dag.

TV Lillebælt-indlæg
TV Lillebælt Reportager
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ny festival startede med kølig kunst
Next post Hundene indtog Bramdrupdam